Corona virus: gordijnen wassen?

Corona virus: gordijnen wassen?

U wist al dat het coronavirus van mens op mens overdraagbaar is, maar hoe zit het eigenlijk met de overdraagbaarheid van het virus van spullen op mensen? Kan dat ook? en zo ja  gaat u nu u thuis zit in quarantaine wel of niet de gordijnen wassen?

Als u het corona virus heeft en ziekteverschijnselen vertoont kunt u ook andere mensen besmetten. Dat besmetten gaat via minuscule vochtdruppeltjes die in de lucht terecht komen als een besmet persoon niest of hoest en niet zijn of haar elleboog voor de mond houdt. Andere mensen ademen zo de vochtdruppeltjes in en dragen het virus dan ook bij zich.

Om besmettingen van mens tot mens te beperken adviseert het RIVM om tijdens het niezen of hoesten de elleboog voor de mond te houden en niet de handpalm. Ook adviseert het instituut om vaker de handen te wassen en het gezicht niet aan te raken.

Besmetting kan ook anders

Al deze remedies moeten niet alleen het aantal besmettingen van mens op mens reduceren, maar ook van spullen op mensen. Dat klinkt wellicht wat gek, maar het kan. In principe werkt het hetzelfde als een besmettingen van mens op mens: een besmet iemand hoest of niest en er komen vochtdruppeltjes met het coronavirus in de lucht. Deze druppeltjes kunnen 2 meter door de lucht vliegen voordat zij neervallen. Stel dat de druppeltjes neervallen op uw gordijn en  iemand raakt vervolgens deze aan met zijn of haar handen, dan zit het besmette vocht dus op de handen. Als iemand vervolgens met de handen aan het gezicht zit, kan het gebeuren dat het virus het lichaam binnendringt.

Overleeft corona op gordijnen?

Het coronavirus is niet direct dood zodra het op een niet levend object terecht komt. Gedacht wordt dat het virus zeker een paar uur op in uw gordijnen kan overleven. In een interview met RTL Nieuws laat Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM weten dat het virus in sommige gevallen zelfs tot 3 dagen op dit soort oppervlaktes kan overleven. Om zo lang te kunnen overleven moeten de omstandigheden wel optimaal zijn voor het virus. Dat wil zeggen dat de temperatuur in de ruimte laag moet zijn en dat de luchtvochtheid er tussen de 40 en 60 procent moet zijn. Uw nog vochtige opgehangen gordijnen zijn dus een ideale plek voor het virus.

Ons advies: Uitkloppen is genoeg

Dus laat uw gordijnen met rust zeker als u ziekteverschijnselen heeft.  Wat u wel zonder risico kunt doen is de gordijnen buiten voorzichtig uitkloppen.  Zo zijn de ergste stofwolken er al uit. Ook heeft u geen last van krimp of heeft u een ideale broedplaats voor het virus gecreëerd als u  de natte gordijnen uit de wasmachine heeft terug gehangen.

 

U wilt toch nu uw gordijnen wassen?

We raden u dus af uw gordijnen te wassen als u ziekteverschijnselen heeft. Mocht u toch besluiten te wassen houd u er rekening mee dat niet elke type gordijn geschikt is voor de wasmachine. Het komt ook regelmatig voor dat gordijnen na het wassen niet meer zo mooi voor uw ramen hangen als eerst. Problemen die u kunt voorkomen als u eerst weet wat nu het beste is voor uw gordijn: wassen of stomen?

De beste reiniging voor uw gordijnen

De optimale reinigingsmethode hangt af van welke stof je gordijn is gemaakt. Ook speelt de dichtheid van het weefsel een belangrijke rol. Stoffen als zijde en velours zijn bijvoorbeeld heel dicht geweven en ook erg gevoelig voor water.  Om kreukels, krimp en andere problemen te voorkomen zijn zulke stoffen dan ook het meest gebaat bij een behandeling zonder water in de vorm van “chemisch reinigen”.
Katoenen gordijnen, vaak ook dicht geweven, kunnen daarentegen wel in water gewassen worden. Een extra aandachtspunt hierbij is het drogen. Droog je je katoenen gordijnen op een te hoge temperatuur, dan loop je een grote kans op krimp. Wij raden u daarom een geconditioneerde droog methode aan, die krimp zoveel mogelijk beperkt.

Let op krimp

Een punt dat lang niet altijd bekend is, is het risico van krimp. Uiteraard wilt u  na het wassen van uw gordijnen niet voor vervelende verrassingen komen te staan.  Heeft u verduisterende gordijnen met een mix van materiaal zoals katoen of zijde en een  coating/ binnenkant van andere stof dan raden we u een bezoek aan de stomerij aan.

Uiteraard is het reinigen van gordijnen niet direct iets waar u aan denkt wanneer u ze koopt. U  verwacht lang van uw gordijnen te kunnen genieten. Het is dus vervelend wanneer deze anders uit de wasmachine komen dan verwacht. Wilt u het zekere voor het zekere nemen? Kom langs. Dan vertellen we  graag meer over de mogelijkheden .

 

Geen reactie's

Geef een reactie