Binnenkijken: Markiezen in Vogelwijk- Den Haag

Binnenkijken: Markiezen in Vogelwijk- Den Haag

We mochten binnenkijken bij Fred en Belinda. Bij dit stel plaatsten we in de Vogelwijk in Den Haag prachtige groen wit gestreepte markiezen.  In een kleine erker paste er precies drie.

‚Deze woon stijl is al bijna een eeuw oud,

Aldus Fred, de bewoner, :   “We noemen het nu traditioneel. Maar toentertijd was het een ware revolutie op het gebied van architectuur, die voortkwam uit het idee dat schoonheid voor iedereen beschikbaar moest zijn, niet alleen voor de happy few. Dat ideaal speelde in de tijd na de industriële revolutie heel erg en zorgde wereldwijd voor een nieuwe architectonische taal. Een uiting van het nieuwe denken dat op heel veel terreinen terugkwam. Het leven mocht leuk zijn, en móói.”

‚Typerend de jaren  ’30 is een erker

Veel huizen in de Vogelwijk hebben aan de voorkant van het huis een erker. Zo ook Belinda en Fred.   Zo’n erker geeft op een bepaalde manier vaak sfeer aan de kamer, omdat het eruit ziet als een knus hoekje.

Het frame van deze markiezen is van hout

De frames van markiezen, ook wel het skelet van de markies genoemd, is beschikbaar in verschillende soorten materialen.  Fred en Belinda kozen voor een houten frame. Hierbij kun je kiezen uit verschillende houtsoorten, zoals grenenhout, hardhout en vurenhout. Het voordeel van markiezen met een houten frame, is dat deze markiezen een klassieke en authentieke uitstraling hebben en dus erg goed passen bij woningen met een klassieke gevel en look. Markiezen van hout zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor monumentale panden of boerderijen, die beter uit de verf komen met een klassieke markies dan met een moderne markies. Het nadeel van een markies met een houten frame, is dat deze markiezen meer onderhoud nodig hebben. Hout is namelijk minder duurzaam dan bijvoorbeeld aluminium, waardoor je meer tijd moet besteden aan het onderhouden van het materiaal om lang van de markiezen te kunnen genieten.

Wat vind je van deze buiten zonwering?